27 Aralık 2012 Perşembe

Noel tatili: bir motivasyonsuzluk masali

Aman canim noel tatili dedigime ne bakiyorsun, hayatimin genelgecer ve buyuk bir sorunu bu motivasyonsuzluk. Sanirim sonundaki odul (artik her ne ise) yeterince cazip gelmiyor isleri yapmak icin- ha bu arada istedigim ve sevdigim seylerle ugrasmaktayim su anda, yani doktoraya diyorum ki sorun sende degil bende, ahahahah!
Farkettigin gibi manyak oldum, guru sagolsun pek uyutmadi beni, sanirim toplasan 5 saat belki uyumusumdur. Olsun, az uyku yoktur, az kahve vardir konulu akademi dunyasi mottosuna guzelleme yapariz.
Bu aralar kendime verdigim biraz daha fazla ve biraz daha anlamli filmler izleyecegim sozumu tutuyorum sanirim. Dun aksam Haneke'nin Amour'unu izledim. Bir sevgi hikayesi boylesine sade ve gercekci anlatilir diye dusundum. Bir de ben filmi gorsel olarak da cok sevdim, hani hakkatten orasi tanidik bir insanin evinin iciymis, hic kamera ya da yapay isik yokmus, gercekten de oyle muhabbet edilirken falan birileri kameraya kaydetmis hissi veriyordu (ilkokul 3 cumleleriyle sanat anlatmaya calisan muhendis konulu panele hosgeldiniz).
Neyse, genelde dram izlemeyi her zaman sevmem ama bence bu film gercekten cok guzeldi ve sacma cheesy degildi.
Ofiste kimse olmamasinin en guzel yani, kulaklik takmak zorunda olmamak. Bir suredir kulaklarimin icine etmis olabilecegim gercegiyle yuzlesmeye calisiyorum da, bakalim.
Ben ROI'lerimi kontrol etmeye geri doneyim, daha yapacak cok is var noel tatili bitmeden.

25 Aralık 2012 Salı

Get out of bed / Come out and Sing

diyor The man who told everything adli sarkisinda Doves, su anda radyo eksende. Noel tatili, etraflarda pek kimseler yok, hava fena degil, disari cikmaya hazirlaniyordum, icim sikildi birden, nedendir bilinmez.
Sadece vasatin ustunde bir budalayim demisim bir zamanlar, kimbilir belki de kendimi daha iyi taniyormusum eskiden (daha fazla kitap okumayi ozledim ben).
Neyse, biraz gunes iyi gelebilir belki, soma tatili tadinda (anladin sen). Hadi gideyim ben.

Bir bilimsel cozum yontemi olarak ruyalarda problem cozmek

Uzun zamandir baska islerin yaninda, doktoramda simdiye kadar tamamladigim tek deneyin sonuclarini analiz ediyorum. O deneyin sonuclarinin yarisini konferansta sundum zaten, kalan yarisini da analiz edip ve son olarak enine boyuna gereken her seyi dusunup analiz ettikten ve yorumladiktan sonra yazmam gerekiyor- hoca onu bitirmeden baska calismaya baslamami istemiyor, e peki mayista konferans icin ozet yollamamiz gerekiyor ne yapicam dedigimde bu calismanin diger yarisini gonderirsin dedi, mantikli. Neyse efenim, ben ROI analizleri, yeniden ROI tanimlamalar falan ugrasadurayim, kafamda uzun suredir olan, gostermek istedigim ama hangi yontemi uygulasam da simdiye kadar gosteremedigim bir etki icin uzun ve zahmetli sayilabilecek bir yontem denedim, sonuclar - en azindan ilk gorunuste bana gore- umut verici. Dun o sonuclara bakarken simdi bu iki data setinin birbirinden anlamli olcude farkli oldugunu istatistiksel olarak gostermeliyiz diye dusundum ve hangi ANOVA adli o bilindik, o deney yapilan bitmez tukenmez doktoralarin bir milyonluk sorusuyla basbasa kaldim. Aman canim ne var iste diyenler icin dipnot, cok fazla parametrem var, hangilerini karsilastirsam benim icin anlamli olur, esas sorularimdan biri bu, istatistiksel degil, teknik bir ayrinti yani aslinda. Neyse iste dusundum dusundum, kafamin icinde bir cozum bulup neyse, yarin tekrar bakariz buna diye bir koseye not ettim aklimi icinde bunu. Sonra gece ruyamda heyecanla buldugum sonucu, yaptigim seyin ise yaradigini ve simdi sunlar bunlar uzerinde 2-way ANOVA yapacagimi anlatirken hocama, aslinda kendi kendime sorumun cevabini aciklamis oldum, hatta bunu ruyamda da bu sekilde farkettim, mutlu oldum :)
Doktora dedigin garip bir yol degil mi zaten.

21 Aralik bereketi

binlerce yuzbinler 21 Aralik geyiginin ustune, kiyametin kopmamasina sasirmadiginizi varsayiyorum, ama tabii her manyak insan gibi ben de kiyamet sonrasi senaryolarini kafamda olctum bictim, burada bok gibi yalniz oldugumu bir kez daha dehsetle farkettim, kiyamet kopsa Guru ne yer, ne yapar onu dusundum ( itiraf: ailemi dusunmek cok uzun sure aklima gelmedi, normal mi demistiniz, hic oyle bir iddiam olmadi).
neyse benim 21 aralik haberlerimse soyle, bleda sonunda aile birlesimi vizesini aldi, an itibariyle cani istediginde gelebilir buraya, ikinci olarak da, enstituden amerikadaki konferans dolayisiyla hala alacagim bir miktar para var (kucuk bir miktar da degil hani), bir hata sonucu eksik odeme yapmislardi bana (otel faturami isleme koymayi unutmuslar), enstitu memurlarindan birine o is noldu diye sordugumda aldigim anlamsiz tek cumlelik mailden parayi unut tadinda bir anlam cikarmistim,  o isin ole olmadigini parami sadece biraz gecikmeyle alabilecegimi ogrendim. O la la la! Guzel haberler bunlar! Ben de gittim internetten milli piyango bileti aldim bunlarin ustune, bakarsin azicik sansliyizdir :)

17 Aralık 2012 Pazartesi

ultra super sansli bir insanimdir

Gecen pazartesi ruhumuz sikilmisken kafeteryadan kahve alip karda yuruyuse ciktik, ve o yarim saat icerisinde kartimi kaybettim ben. Once kahve aldigim yere baktim, yurudugum yollari iki kere yurudum, yok. Zaten olsa da beyaz karti o bir karis bembeyaz kartini cinde benim bulmam imkansiz. Sonra iste, kayip burosunu aradik yemekhanenin, iptal ederiz bulursak arariz vb gibi seyler soylediler. Neyse, uzerinden bir hafta gecti ve artik bugun gidip yenisini cikarmaya karar verdim ben. Zaten soyadim degistigi icin yeni kart cikarmam da lazimdi. Gittim 5 euro odedim, yeni kartimi aldim, binaya giris izinlerinin programlanmasi icin gerkeli ofise biraktim. Sonra haftada sadece bir kac kez kontrol ettigim universite mail hesabimi kontrol etmeye karar verdim- o da nesi? Hemsirelik okulunun sekreteri demis ki bana, cuma ogleden sonra kartim onlara gelmis (biri bulmus yani), ayin 20'sine kadar gidip almazsam kart islem merkezine gondereceklermis. Ben ve super sansim yine isbasinda yani. Adama ya ben mailinizi okumadan yenisine basvurdum, sanirsam o kart artik gecerli degil tadinda bir mail yazdim napayim? Hep bu kadar sansli bir insanim ben, alistim artik. Neyse ki kartin icindeki parayi yeni kartima aktardilar :D haahaaa (sanssiz insanin kucuk seylerle avuntusu vol bilmemkacyuz)
hava isindi, karlar eridi, hatta arada gunes bile cikiyor, o la laaaa! (isindi dediysek simarma, 5 dereceyi sicaktan sayiyoruz biz. 10 derece olursa tisortle gezmeye baslicam ben de) Guru delirdi zavallim, hava isininca, olleeey gotumuz donmadan gezebiliyoruz saatlerce haa haaaaaa seklinde geziniyor.

12 Aralık 2012 Çarşamba

burada gotumuz donuyor adli guzelleme

Buraya sanirim 10 gundur falan kar yagiyor, uzun bir aradan sonra bugun gunes acti ama hava -8 derece falandi. Senin anlaycagin blog, her sabah niye yataktan kalkiyoruuz cok soguk laan diye dusunuyorum, yani yataktan kalkmama istegi kis depresyonu falan degil bu, sadece usuyecek olmami bilmenin verdigi huysuzluk diyelim. Gecse diye bekliyorum ama dur o da nesi, kis yeni basladi. evden cikmak istemiyorum resmen :)
Bledanin ileride cocugumuzu vegan mi yapacaksin sorusuna yok canim oyle bir dusuncem diye cevap verdikten sonra ruyamda kiymali waffle yedigimi gorup vicdan azabi cekmem disinda bende pek bir haber yok. Bir de iste gecen haftasonu uzun aradan sonra istanbula gittim geldim, cok kalabalik falan geldi, iyi ki tasinmisim istanbuldan dedim falan. Bir de almancada bir kur daha bitirdim, hala baslangic duzeyindeyim ama olsun.
neyse oyle iste, ben datalarim benim canim analizlerim konulu calismama geri doneyim, tembelligi birakirsam yilan hikayesine donen bir sunumu bitirmem gerekiyor bir de .Nasilsa noel tatilinde yilbasinda falan buradayim, o da olur elbet. Ofisin sessiz olmasi gibi bir fantazim var, daha dogrusu esasinda en sinir oldugum lab arkadasimin gitmesi gibi bir umudum var.